Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa jest problemem, który dotyczy zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Statystyki pokazują, że rozpowszechnienie alergii pokarmowej wśród dzieci sięga 6-ciu%, natomiast jeśli chodzi o dorosłych- 2-4 na 100-u cierpi na tę przypadłość.

Przyczyny

Najczęstszym alergenem pokarmowym, który uczula dzieci jest mleko oraz jajka. Z kolei druga, z wymienionych grup uczulona jest zazwyczaj na orzechy, ryby oraz owoce morza, a także na pomidory, przyprawy oraz zboża, soję i cytrusy. Mówiąc o częstości uczuleń na białko mleka krowiego, to dochodzi do niego średnio u niemowląt od 1,8 do 7,5%, natomiast u dzieci do 4. roku życia od 2,2 do 2,8%. W rozwoju choroby decyduje czynnik dziedziczny, który sprzyja wystąpieniu poniższych objawów. Rozwojowi choroby alergicznej sprzyja uszkodzenie tzw. bariery jelitowej. Sprzyjają mu bakterie, wirusy oraz leczenie z zastosowaniem antybiotyków.

Objawy

Typowymi cechami alergii pokarmowych jest ich:
  • różnorodność,
  • dynamika,
  • transformacja.
Alergia pokarmowa jest zespołem powtarzalnych objawów, które występują po spożyciu danego pokarmu. Ilość pokarmu może być naprawdę niewielka i to już uruchamia lawinę procesów, które skutkują konkretnymi objawami. Należą do nich przede wszystkim:
  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • ból brzucha.
Warto wspomnieć w tym miejscu, iż istnieje kilka rodzajów alergii pokarmowej, które skutkować mogą również:
  • świądem,
  • obrzękiem jamy ustnej,
  • zapaleniem błony śluzowej poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego,
  • wstrząsem anafilaktycznym,
  • pokrzewką,
  • zesłabnięciem,
  • zmniejszeniem masy ciała,
  • anemią,
  • depresją oraz innymi objawami.

Leczenie

W alergii pokarmowej istotne znaczenie ma eliminacja z diety antygenu. Lekarz alergolog zleca wówczas odpowiednią dietę, która pozbawiona jest produktów uczulających. Jest to tzw. dieta eliminacyjna. Poza tym, że w jej składzie nie ma produktów, które uczulają potencjalną osobę, to jeszcze warto podkreślić fakt, iż musi ona pokrywać zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze. I tak, w przypadku osób, które uczulone są na mleko krowie, podaje się preparaty soi. Noworodkom oraz małym dzieciom, które karmione są sztucznie i nie tolerują białka mleka krowiego, podaje się preparaty mlekozastępcze.

Właściwa dieta zapobiega niedoborom pokarmowym, a także nie dopuszcza do groźnej reakcji alergicznej, jaką jest wstrząs anafilaktyczny. Bywają sytuacje, w których dieta musi być wspomagana leczeniem farmakologicznym. Wykorzystuje się w tym celu kromony oraz ketotifen.

W przypadku występowania zespołu jamy ustnej lub obecności zmian skórnych, stosuje się doustne leki przeciwhistaminowe. Stany zapalne przewodu pokarmowego, dające nasilone objawy, leczy się glikokortykosteroidami. Osoby, które zagrożone są wystąpieniem wstrząsu anafilaktycznego, powinny mieć ze sobą ampułko- strzykawkę z adrenaliną.

Około 30% chorych, w tym zwłaszcza dzieci, wyzbywa się alergii pokarmowej w ciągu około dwóch lat, dzięki unikaniu pokarmów, które powodowały reakcje alergiczne. Bardzo często to zjawisko obserwuje się w przypadku dzieci uczulonych na białko mleka krowiego. 85% dzieci „wyrasta” z tej alergii w wieku trzech lat. Inaczej przedstawia się sytuacja w przypadku dzieci, które uczulone są na orzechy arachidowe. Z tym alergenem trudniej jest poradzić sobie organizmowi. I tak, 80% dzieci uczulone na ten produkt spożywczy, nie wyzbywa się alergii na nie nawet w późniejszym okresie.

Drugi z przykładów jest dowodem na to, iż niestety wielu chorych cierpiących na alergię pokarmową musi unikać produktów powodujących negatywne reakcje przez całe życie.

Przeczytaj również: Majonezy rekomendowane osobom z alergiami pokarmowymi

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.