Alergia pokarmowa
Przyczyny
Najczęstszym alergenem pokarmowym, który uczula dzieci jest mleko oraz jajka. Z kolei druga, z wymienionych grup uczulona jest zazwyczaj na orzechy, ryby oraz owoce morza, a także na pomidory, przyprawy oraz zboża, soję i cytrusy. Mówiąc o częstości uczuleń na białko mleka krowiego, to dochodzi do niego średnio u niemowląt od 1,8 do 7,5%, natomiast u dzieci do 4. roku życia od 2,2 do 2,8%. W rozwoju choroby decyduje czynnik dziedziczny, który sprzyja wystąpieniu poniższych objawów. Rozwojowi choroby alergicznej sprzyja uszkodzenie tzw. bariery jelitowej. Sprzyjają mu bakterie, wirusy oraz leczenie z zastosowaniem antybiotyków.Objawy
Typowymi cechami alergii pokarmowych jest ich:- różnorodność,
- dynamika,
- transformacja.
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- ból brzucha.
- świądem,
- obrzękiem jamy ustnej,
- zapaleniem błony śluzowej poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego,
- wstrząsem anafilaktycznym,
- pokrzewką,
- zesłabnięciem,
- zmniejszeniem masy ciała,
- anemią,
- depresją oraz innymi objawami.
Leczenie
W alergii pokarmowej istotne znaczenie ma eliminacja z diety antygenu. Lekarz alergolog zleca wówczas odpowiednią dietę, która pozbawiona jest produktów uczulających. Jest to tzw. dieta eliminacyjna. Poza tym, że w jej składzie nie ma produktów, które uczulają potencjalną osobę, to jeszcze warto podkreślić fakt, iż musi ona pokrywać zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze. I tak, w przypadku osób, które uczulone są na mleko krowie, podaje się preparaty soi. Noworodkom oraz małym dzieciom, które karmione są sztucznie i nie tolerują białka mleka krowiego, podaje się preparaty mlekozastępcze.Właściwa dieta zapobiega niedoborom pokarmowym, a także nie dopuszcza do groźnej reakcji alergicznej, jaką jest wstrząs anafilaktyczny. Bywają sytuacje, w których dieta musi być wspomagana leczeniem farmakologicznym. Wykorzystuje się w tym celu kromony oraz ketotifen.
W przypadku występowania zespołu jamy ustnej lub obecności zmian skórnych, stosuje się doustne leki przeciwhistaminowe. Stany zapalne przewodu pokarmowego, dające nasilone objawy, leczy się glikokortykosteroidami. Osoby, które zagrożone są wystąpieniem wstrząsu anafilaktycznego, powinny mieć ze sobą ampułko- strzykawkę z adrenaliną.
Około 30% chorych, w tym zwłaszcza dzieci, wyzbywa się alergii pokarmowej w ciągu około dwóch lat, dzięki unikaniu pokarmów, które powodowały reakcje alergiczne. Bardzo często to zjawisko obserwuje się w przypadku dzieci uczulonych na białko mleka krowiego. 85% dzieci „wyrasta” z tej alergii w wieku trzech lat. Inaczej przedstawia się sytuacja w przypadku dzieci, które uczulone są na orzechy arachidowe. Z tym alergenem trudniej jest poradzić sobie organizmowi. I tak, 80% dzieci uczulone na ten produkt spożywczy, nie wyzbywa się alergii na nie nawet w późniejszym okresie.
Drugi z przykładów jest dowodem na to, iż niestety wielu chorych cierpiących na alergię pokarmową musi unikać produktów powodujących negatywne reakcje przez całe życie.
Przeczytaj również: Majonezy rekomendowane osobom z alergiami pokarmowymi
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana