Czym grozi spożycie zakażonego mleka?
Surowe i nieprzebadane mleko może zawierać substancje groźne dla zdrowia ludzi. Mogą to być pozostałości antybiotyków podawanych chorym zwierzętom, pozostałości środków dezynfekcyjnych niedokładnie umytych dojarek lub bakterie i inne drobnoustroje. Spożycie zakażonego mleka może grozić biegunką i bólem brzucha, jednak w niektórych przypadkach powikłania mogą być dużo gorsze.
Nie bez powodu mleko przeznaczone do spożycia poddaje się analizom oraz procesom technologicznym, w wyniku których giną groźne dla zdrowia drobnoustroje chorobotwórcze. Spożycie mleka zawierającego substancje hamujące może mieć mniejsze lub większe konsekwencje dla zdrowia.
Zakażone mleko – groźne przede wszystkim dla kobiet w ciąży, osób starszych i dzieci
Szczególnie narażane na konsekwencje spowodowanego wypiciem zakażonego mleka są kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz dzieci. Kobiety, które spodziewają się dziecka powinny spożywać mleko, ponieważ wapń w nim zawarty wpływa również na rozwój kości płodu. Warto jednak wybrać mleko pasteryzowane – w surowym mleku mogą się bowiem znajdować bakterie listerii, która wywołuję listeriozę. Szacuje się, że około 20% kobiet zarażonych tą bakterią doświadczy poronienia, a dzieci urodzone przez matki cierpiące na tę dolegliwość częściej zachorują na zapalenie płuc, posocznicę lub zapalenie opon mózgowych.
Osoby starsze są narażone ze względu na zmniejszoną odporność, podobnie jak dzieci, które tej odporności jeszcze nie wykształciły w pełni.
Wpływ antybiotyków w mleku na zdrowie ludzi
Innymi, niebezpiecznymi substancjami, które mogą znaleźć się w mleku są antybiotyki. U spożywających mogą wywołać reakcję alergiczną lub zaburzać równowagę mikroflory jelitowej. Spożywanie skażonego mleka może również wywołać odporność na antybiotyki, a także osłabić układ odpornościowy. Możliwe jest również wystąpienie zagrożeń o charakterze toksykologicznym, objawiających się między innymi zaburzeniami w funkcjonowaniu wątroby, nerek lub układu krwionośnego. Antybiotyki w mleku mogą powodować poronienia. Mogą również mieć działanie kancerogenne. Dlatego tak ważne jest przeprowadzanie badań na obecność antybiotyków zanim mleko trafi do konsumentów. Testy na czystość mleka oferuje między innymi firma TOMLAB.
Spożycie zakażonego mleka może grozić nawet śmiercią
W surowym mleku mogą się również znaleźć mitoksyny, czyli trucizny wytwarzane przez grzyby. Trudno jednoznacznie określić ich wpływ na zdrowie ludzi, ponieważ wiele zależy od rodzaju toksyny oraz źródła kontaktu z organizmem. W skrajnych przypadkach doprowadzają do upośledzenia funkcji wątroby, osłabienia odporności, a nawet śmierci. Nie warto więc ryzykować – lepiej spożywać mleko poddane obróbce i dokładnie przetestowane.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana