Artykuł sponsorowany

Czym grozi spożycie zakażonego mleka?

Czym grozi spożycie zakażonego mleka?

Surowe i nieprzebadane mleko może zawierać substancje groźne dla zdrowia ludzi. Mogą to być pozostałości antybiotyków podawanych chorym zwierzętom, pozostałości środków dezynfekcyjnych niedokładnie umytych dojarek lub bakterie i inne drobnoustroje. Spożycie zakażonego mleka może grozić biegunką i bólem brzucha, jednak w niektórych przypadkach powikłania mogą być dużo gorsze.

 

Nie bez powodu mleko przeznaczone do spożycia poddaje się analizom oraz procesom technologicznym, w wyniku których giną groźne dla zdrowia drobnoustroje chorobotwórcze. Spożycie mleka zawierającego substancje hamujące może mieć mniejsze lub większe konsekwencje dla zdrowia.

 

Zakażone mleko – groźne przede wszystkim dla kobiet w ciąży, osób starszych i dzieci

Szczególnie narażane na konsekwencje spowodowanego wypiciem zakażonego mleka są kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz dzieci. Kobiety, które spodziewają się dziecka powinny spożywać mleko, ponieważ wapń w nim zawarty wpływa również na rozwój kości płodu. Warto jednak wybrać mleko pasteryzowane – w surowym mleku mogą się bowiem znajdować bakterie listerii, która wywołuję listeriozę. Szacuje się, że około 20% kobiet zarażonych tą bakterią doświadczy poronienia, a dzieci urodzone przez matki cierpiące na tę dolegliwość częściej zachorują na zapalenie płuc, posocznicę lub zapalenie opon mózgowych.

Osoby starsze są narażone ze względu na zmniejszoną odporność, podobnie jak dzieci, które tej odporności jeszcze nie wykształciły w pełni.

 

Wpływ antybiotyków w mleku na zdrowie ludzi

Innymi, niebezpiecznymi substancjami, które mogą znaleźć się w mleku są antybiotyki. U spożywających mogą wywołać reakcję alergiczną lub zaburzać równowagę mikroflory jelitowej. Spożywanie skażonego mleka może również wywołać odporność na antybiotyki, a także osłabić układ odpornościowy. Możliwe jest również wystąpienie zagrożeń o charakterze toksykologicznym, objawiających się między innymi zaburzeniami w funkcjonowaniu wątroby, nerek lub układu krwionośnego. Antybiotyki w mleku mogą powodować poronienia. Mogą również mieć działanie kancerogenne. Dlatego tak ważne jest przeprowadzanie badań na obecność antybiotyków zanim mleko trafi do konsumentów. Testy na czystość mleka oferuje między innymi firma TOMLAB.

 

Spożycie zakażonego mleka może grozić nawet śmiercią

W surowym mleku mogą się również znaleźć mitoksyny, czyli trucizny wytwarzane przez grzyby. Trudno jednoznacznie określić ich wpływ na zdrowie ludzi, ponieważ wiele zależy od rodzaju toksyny oraz źródła kontaktu z organizmem. W skrajnych przypadkach doprowadzają do upośledzenia funkcji wątroby, osłabienia odporności, a nawet śmierci. Nie warto więc ryzykować – lepiej spożywać mleko poddane obróbce i dokładnie przetestowane.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.