Dieta cukrzycowa, czyli co powinno się jeść przy cukrzycy, a czego unikać?
Nie ulega wątpliwości, że każdemu z nas zależy na zachowaniu zdrowia na długie lata. Z całą jednak pewnością nie zawsze przestrzegamy zaleceń zdrowej, zbilansowanej diety. Nierzadko unikamy również aktywności fizycznej. Na skutek tych zaniedbań oraz predyspozycji genetycznych u niektórych osób rozwija się cukrzyca, najczęściej typu drugiego. Diagnoza cukrzycy oznacza obowiązek przejścia na specjalną dietę, dzięki której możliwe będzie uniknięcie wielu niebezpiecznych powikłań.
Które produkty są wskazane, a które nie?
Dieta cukrzycowa powinna opierać się przede wszystkim o produkty jak najmniej przetworzone. Należy więc sięgać po duże ilości świeżych warzyw i owoców. Warto jednak pamiętać o tym, aby ilość spożycia tych drugich nie przekraczała dwóch porcji w ciągu dnia. U osób mających problem z niewyrównaną cukrzycą, należałoby ograniczyć ilość owoców do jednej porcji. Sięgać można głównie po produkty z niskim indeksem glikemicznym. Nie powodują one zbyt gwałtownych skoków glukozy we krwi i są bezpieczne również przy insulinooporności, która towarzyszy cukrzycy typu drugiego. Nie ulega wątpliwości, że warto sięgać po owoce jagodowe, a także po jabłka, śliwki i brzoskwinie. Jeżeli mamy ochotę na banana, kupmy tego niedojrzałego i najlepiej niewielkich rozmiarów. Jeśli chodzi o warzywa, bezpieczne jest spożycie większości z nich. Unikać należy jednak gotowanych ziemniaków, marchwi oraz buraków. Śmiało sięgajmy po produkty pełnoziarniste. Możemy jadać makaron z mąki z pełnego przemiału, płatki owsiane górskie oraz kaszę gryczaną paloną i niepaloną. Nie sięgajmy natomiast po makaron z oczyszczonej mąki pszennej, białe pieczywo oraz słodzone płatki śniadaniowe. Dieta cukrzycowa oznacza również konieczność bezwzględnego unikania fast foodów. Niewskazane będzie więc spożycie pizzy, burgerów oraz smażonych w głębokim tłuszczu kawałków kurczaka.
Jak komponować posiłki na diecie cukrzycowej?
Każdy cukrzyk musi pamiętać o odpowiednim komponowaniu posiłków. Jadanie samych warzyw i owoców, nawet tych z niskim indeksem glikemicznym nie jest pożądane. Dobrym pomysłem jest natomiast połączenie węglowodanów z białkiem. Na śniadanie można na przykład zjeść sałatkę warzywną z mozarellą lub pieczonymi kawałkami kurczaka. Jeśli sięgamy po owoce, warto pamiętać o połączeniu ich z orzechami. Dzięki orzechom, fruktoza zawarta w owocach nie spowoduje nadmiernego wzrostu glukozy w naszej krwi. Idealnym dodatkiem do owoców będzie również jogurt. Sięgać można zarówno po tradycyjny nabiał jak i po jogurty roślinne, sojowe i kokosowe. Śniadanie, obiad i kolacja powinny być rzecz jasna posiłkami najbardziej kalorycznymi. Pozostałe dwa posiłki, takie jak drugie śniadanie oraz podwieczorek powinny być skromne. Idealnym pomysłem na posiłki sycące będą ryby, takie jak dorsz czy łosoś oraz chudy drób. Warto pamiętać o tym, aby produkty zawierające białko łączyć z warzywami, najlepiej świeżymi.
Co pić przy cukrzycy?
Nie zawsze diabetycy zdają sobie sprawę z tego jak duży wpływ na poziom glukozy we krwi mają wypijane napoje. Każdy cukrzyk powinien pamiętać o tym jak niezmiernie ważne jest picie dwóch litrów wody mineralnej w ciągu dnia. Najlepiej byłoby sięgać po tę niegazowaną. Innym rodzajem napoju, po który dobrze byłoby sięgać jest zielona herbata. Napar ten pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspomaga prawidłowy metabolizm cukrów. Jeżeli specjalista diabetolog zezwoli, warto byłoby popijać napar z morwy białej. Pomaga ona obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Może więc wspomóc terapię osób, których leczenie opiera się głównie o odpowiednio zbilansowaną dietę. Oczywiście przy cukrzycy powinniśmy także unikać pewnych napoi. Na pewno nie może być mowy o popijaniu słodkich, gazowanych napojów czy oranżad. Nie powinno się również wypijać soków owocowych, nawet tych świeżo wyciskanych. Zbyt gwałtownie podnoszą one bowiem poziom cukru we krwi.
Podsumowując wyżej zebrane rozważania, bez większych trudności można stwierdzić, że właściwie zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie w leczeniu cukrzycy. Unikanie produktów z wysokim indeksem glikemicznym oraz zwiększenie spożycia produktów nieprzetworzonych może znacząco poprawić metabolizm glukozy. Nie ulega wątpliwości, że ważne jest także popijanie odpowiednich płynów. Wskazane są napary ziołowe oraz woda mineralna. Zakazane są soki owocowe, a także słodkie napoje gazowane.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie Diabetyk24.pl/blog-section
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana