Jak ograniczyć biały cukier w diecie?
Cukier, którego używa się na co dzień to sacharoza. W jej skład wchodzą glukoza i fruktoza, które nie posiadają żadnych składników odżywczych, jak witaminy i minerały. Są to jedynie puste kalorie, które w dodatku lubią się zamieniać w nadprogramowe kilogramy. Wiele osób błędnie rozumie kwestie dotyczącą ograniczenia cukru w diecie i uważa, że skoro nie je słodyczy to nie istnieje problem. Cukier jest ukryty jednak niemal w każdym jedzeniu. W jaki sposób można więc ograniczyć spożywanie cukru?
Zdrowe zamienniki cukru
Cukier nie powinien dostarczać więcej niż 10% ogółu energii, co oznacza, że wolno nam zjeść nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie. Niełatwo jednak wykryć go w produktach spożywczych, ponieważ producenci nie wymieniają go, albo umieszczają informację drobnym drukiem w zręcznie tuszowanej formie, np. ukrywając cukier wśród węglowodanów.
Aby ograniczyć cukier w diecie, należy przede wszystkim dokładnie czytać etykiety. Niezależnie od tego, czy na liście składników znajdzie się glukoza, sacharoza, fruktoza, czy melasa należy wiedzieć, że są to cukry, które należy w diecie ograniczyć. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie zrezygnować ze słodyczy. Trzeba się nauczyć świadomego wybierania produktów bez dodatków w postaci cukru.
Rynek spożywczy oferuje świadomym konsumentom naprawdę duży wybór żywności naturalnej oraz zamienników, które można stosować, nie obawiając się o skutki zdrowotne, ani zbędne kalorie. Popularne zamienniki białego cukru to przede wszystkim:
– stewia – roślina słodsza od cukru nawet 200 – 300 razy, przy czym nie posiada wiele kalorii, – ksylitol – cukier pozyskiwany z kory brzozy, zawiera aż o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier, niski indeks glikemiczny a w słodkości porównywany jest do tradycyjnego cukru w stopniu 1:1,
– syrop klonowy – pozyskiwany z pni klonów, nie zawiera konserwantów, jest zdrowszy od tradycyjnego cukru i może być stosowany u osób na diecie bezcukrowej,
– syrop daktylowy – daktyle z natury są bardzo słodkie, zawierają sporo wartości odżywczych.
Dlaczego należy ograniczać biały cukier w diecie?
Cukier bardzo łatwo odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu, nie dostarczając przy tym żadnych wartości odżywczych. Na dodatek zaburza uregulowany poziom glukozy w organizmie, co w połączeniu z nadwagą często prowadzi do cukrzycy. Ograniczenie cukru w diecie oraz jego zmiana to duży krok do przodu na drodze do pięknej sylwetki oraz zdrowia.
Jak mówi dietetyk ze sklepu oferującego zdrową żywność Batom: Kontrolowanie oraz redukcja ilości przyjmowanego cukru to podstawa utrzymania zdrowia na dobrym poziomie. Nadużywanie cukru jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i uważane za czynnik podnoszący ryzyko wielu chorób. Z tego względu warto zredukować ilość spożywanego cukru i zastąpić go zdrowymi odpowiednikami.
Dokonując decyzji o zamianie cukru na zdrowszą wersję, zaleca się zakupy jedynie w ekologicznych, sprawdzonych sklepach. Najwyższej jakości certyfikaty ekologiczne oferowanych artykułów dają gwarancję zdrowego oraz pewnego zakupu.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana