Artykuł sponsorowany

Jak ograniczyć biały cukier w diecie?

Jak ograniczyć biały cukier w diecie?

Cukier, którego używa się na co dzień to sacharoza. W jej skład wchodzą glukoza i fruktoza, które nie posiadają żadnych składników odżywczych, jak witaminy i minerały. Są to jedynie puste kalorie, które w dodatku lubią się zamieniać w nadprogramowe kilogramy. Wiele osób błędnie rozumie kwestie dotyczącą ograniczenia cukru w diecie i uważa, że skoro nie je słodyczy to nie istnieje problem. Cukier jest ukryty jednak niemal w każdym jedzeniu. W jaki sposób można więc ograniczyć spożywanie cukru?

Zdrowe zamienniki cukru

Cukier nie powinien dostarczać więcej niż 10% ogółu energii, co oznacza, że wolno nam zjeść nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie. Niełatwo jednak wykryć go w produktach spożywczych, ponieważ producenci nie wymieniają go, albo umieszczają informację drobnym  drukiem w zręcznie tuszowanej formie, np. ukrywając cukier wśród węglowodanów.

Aby ograniczyć cukier w diecie, należy przede wszystkim dokładnie czytać etykiety. Niezależnie od tego, czy na liście składników znajdzie się glukoza, sacharoza, fruktoza, czy melasa należy wiedzieć, że są to cukry, które należy w diecie ograniczyć. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie zrezygnować ze słodyczy. Trzeba się nauczyć świadomego wybierania produktów bez dodatków w postaci cukru.

Rynek spożywczy oferuje świadomym konsumentom naprawdę duży wybór żywności naturalnej oraz zamienników, które można stosować, nie obawiając się o skutki zdrowotne, ani zbędne kalorie. Popularne zamienniki białego cukru to przede wszystkim:

– stewia – roślina słodsza od cukru nawet 200 – 300 razy, przy czym nie posiada wiele kalorii, – ksylitol – cukier pozyskiwany z kory brzozy, zawiera aż o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier, niski indeks glikemiczny a w słodkości porównywany jest do tradycyjnego cukru w stopniu 1:1, 

– syrop klonowy – pozyskiwany z pni klonów, nie zawiera konserwantów, jest zdrowszy od tradycyjnego cukru i może być stosowany u osób na diecie bezcukrowej,

– syrop daktylowy – daktyle z natury są bardzo słodkie, zawierają sporo wartości odżywczych.

Dlaczego należy ograniczać biały cukier w diecie?

Cukier bardzo łatwo odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu, nie dostarczając przy tym żadnych wartości odżywczych. Na dodatek zaburza uregulowany poziom glukozy w organizmie, co w połączeniu z nadwagą często prowadzi do cukrzycy. Ograniczenie cukru w diecie oraz jego zmiana to duży krok do przodu na drodze do pięknej sylwetki oraz zdrowia.

Jak mówi dietetyk ze sklepu oferującego zdrową żywność Batom: Kontrolowanie oraz redukcja ilości przyjmowanego cukru to podstawa utrzymania zdrowia na dobrym poziomie. Nadużywanie cukru jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i uważane za czynnik podnoszący ryzyko wielu chorób. Z tego względu warto zredukować ilość spożywanego cukru i zastąpić go zdrowymi odpowiednikami.

Dokonując decyzji o zamianie cukru na zdrowszą wersję, zaleca się zakupy jedynie w ekologicznych, sprawdzonych sklepach. Najwyższej jakości certyfikaty ekologiczne oferowanych artykułów dają gwarancję zdrowego oraz pewnego zakupu.


Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.