Jak orkisz wpływa na poziom cholesterolu?
Z orkiszu wytwarza się różne produkty, takie jak np. kasze, pieczywo, płatki czy kawę. Zaczęto uprawiać go już w czasach starożytnych. Dopiero w XX wieku wyparła go tania i modyfikowana pszenica. W przeciwieństwie do niej orkisz zbiera się wraz z łupiną, która chroni go przed utratą świeżości, poza tym jego uprawa nie wymaga stosowania sztucznych nawozów, to dlatego m.in. ma dobre właściwości odżywcze. Jak w takim razie orkisz wpływa na organizm?
Czy warto włączyć orkisz do swojej diety?
Orkisz, nazywany też szpelcem, jest przede wszystkim produktem lekkostrawnym, dlatego poleca się go osobom mającym problemy z żołądkiem lub osobom, które chcą się odchudzać. Dobrze odżywia organizm i zawiera dużą ilość błonnika spowalniającego wchłanianie cukru – to pomaga na długotrwałe zachowanie uczucia sytości.
Przeczytaj również: Dieta dla każdego. Różne typy posiłków śniadaniowych
Inne jego zalety:
· zmniejsza ryzyko anemii (ma wysoką zawartość żelaza),
· pozwala na łatwe przyswajanie glutenu,
· pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę (zawiera kwas krzemowy),
· zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego,
· dobrze wpływa na układ hormonalny,
· jest bogaty w witaminy z grupy B,
· zawiera dużo białka,
· jest zdrowszym zamiennikiem pszenicy zwyczajnej.
Orkisz zawiera tzw. rodanid, który działa jak naturalny antybiotyk – znajduje się on także w mleku kobiecym czy ślinie. Stymuluje działanie układu odpornościowego. To dlatego, kiedy małym dzieciom zaczyna się podawać pierwsze produkty do spożywania, warto zacząć od orkiszu.
Przeczytaj również: Jak dbać o zdrowie w trakcie epidemii wirusa COVID-19?
Wpływ orkiszu na cholesterol we krwi
Orkisz pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, a to dlatego, że ma w sobie dużą ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Zawarte w nim kwasy omega 3 i omega 6 korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Według specjalistów węglowodany znajdujące się w orkiszu usuwają nadmiar kwasu żółciowego, który może wpływać na wzrost złego cholesterolu we krwi.
Przeczytaj również: Plan żywieniowy – najważniejsze kryteria
– Na obniżanie poziomu szkodliwego tłuszczu w organizmie człowieka wpływa zawartość błonnika rozpuszczalnego, a także niacyny hamującej rozwój wolnych rodników – tłumaczy przedstawiciel sklepu z produktami orkiszowymi Diogra.
Orkisz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego (np. miażdżycę). Zaleca się go podczas rekonwalescencji po zawale serca lub podczas stanu osłabienia organizmu po przebytych chorobach.
Orkisz bardzo łatwo włączyć do diety. Kasza orkiszowa może stanowić dodatek do dania głównego, mąka nadaje się do wypieku chleba czy bułek, a poza tym można go również spożyć na słodko w postaci owsianki lub ciastek. Warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu, ponieważ pozytywnie wpływa na działanie całego organizmu.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana