Artykuł sponsorowany

Jak orkisz wpływa na poziom cholesterolu?

Jak orkisz wpływa na poziom cholesterolu?

Z orkiszu wytwarza się różne produkty, takie jak np. kasze, pieczywo, płatki czy kawę. Zaczęto uprawiać go już w czasach starożytnych. Dopiero w XX wieku wyparła go tania i modyfikowana pszenica. W przeciwieństwie do niej orkisz zbiera się wraz z łupiną, która chroni go przed utratą świeżości, poza tym jego uprawa nie wymaga stosowania sztucznych nawozów, to dlatego m.in. ma dobre właściwości odżywcze. Jak w takim razie orkisz wpływa na organizm?

 

Czy warto włączyć orkisz do swojej diety?

 

Orkisz, nazywany też szpelcem, jest przede wszystkim produktem lekkostrawnym, dlatego poleca się go osobom mającym problemy z żołądkiem lub osobom, które chcą się odchudzać. Dobrze odżywia organizm i zawiera dużą ilość błonnika spowalniającego wchłanianie cukru – to pomaga na długotrwałe zachowanie uczucia sytości.

Inne jego zalety:

·       zmniejsza ryzyko anemii (ma wysoką zawartość żelaza),

 

·       pozwala na łatwe przyswajanie glutenu,

 

·       pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę (zawiera kwas krzemowy),

 

·       zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego,

 

·       dobrze wpływa na układ hormonalny,

 

·       jest bogaty w witaminy z grupy B,

 

·       zawiera dużo białka,

 

·       jest zdrowszym zamiennikiem pszenicy zwyczajnej.

Orkisz zawiera tzw. rodanid, który działa jak naturalny antybiotyk – znajduje się on także w mleku kobiecym czy ślinie. Stymuluje działanie układu odpornościowego. To dlatego, kiedy małym dzieciom zaczyna się podawać pierwsze produkty do spożywania, warto zacząć od orkiszu.

 

Wpływ orkiszu na cholesterol we krwi

 

Orkisz pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, a to dlatego, że ma w sobie dużą ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Zawarte w nim kwasy omega 3 i omega 6 korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Według specjalistów węglowodany znajdujące się w orkiszu usuwają nadmiar kwasu żółciowego, który może wpływać na wzrost złego cholesterolu we krwi

Na obniżanie poziomu szkodliwego tłuszczu w organizmie człowieka wpływa zawartość błonnika rozpuszczalnego, a także niacyny hamującej rozwój wolnych rodników – tłumaczy przedstawiciel sklepu z produktami orkiszowymi Diogra

Orkisz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego (np. miażdżycę). Zaleca się go podczas rekonwalescencji po zawale serca lub podczas stanu osłabienia organizmu po przebytych chorobach.

 

Orkisz bardzo łatwo włączyć do diety. Kasza orkiszowa może stanowić dodatek do dania głównego, mąka nadaje się do wypieku chleba czy bułek, a poza tym można go również spożyć na słodko w postaci owsianki lub ciastek. Warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu, ponieważ pozytywnie wpływa na działanie całego organizmu.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.