Majonezy rekomendowane osobom z alergiami pokarmowymi
Osoby z różnymi alergiami pokarmowymi muszą bardzo uważać, wybierając nawet najbardziej podstawowe produkty spożywcze. Wiele z nich może bowiem zawierać składniki mocno uczulające, które wywołują wyjątkowo nieprzyjemne, a niekiedy również niebezpieczne dla życia objawy. Jednym z takich produktów jest standardowy majonez. Jakie sosy są więc rekomendowane dla alergików? Odpowiadamy na to pytanie w artykule!
Majonezy wegańskie
Dla osób z alergiami pokarmowymi rekomendowane są przede wszystkim majonezy wegańskie. Tradycyjne sosy tego typu są bowiem tworzone na bazie uczulających jajek. W związku z tym nie mogą być spożywane przez alergików ani osoby będące na diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Majonezy bez jajek w swoim składzie natomiast świetnie sprawdzają się dla każdego.
Przeczytaj również: Rodzaje protez kończyn dolnych
Co istotne, pomimo zamiany głównego produktu na jego roślinny odpowiednik majonez nie zmienił swojego smaku ani konsystencji. Cały czas jest pyszny, gęsty i kremowy, a także może być śmiało dodawany do wielu codziennych potraw. Jego wyrazisty smak wzbogaci każde danie i sprawi, że nawet najzwyklejsze posiłki nabiorą wyrazu.
Przeczytaj również: Które narkotyki uzależniają?
Zdrowy skład majonezu wegańskiego
Jajka to niejedyny składnik w zwykłym majonezie, który może uczulać. Sosy wegańskie najlepszych marek pozbawione są zazwyczaj również innych alergenów, takich jak:
Przeczytaj również: Alergia pokarmowa
soja,
gluten,
laktoza.
Osoby nietolerujące laktozy czy cierpiące na celiakię mogą więc bez obaw wprowadzić ten produkt do swojego codziennego menu. Ponadto skład majonezów wegańskich wyróżnia się znacznie obniżoną zawartością tłuszczu w porównaniu do ich tradycyjnych odpowiedników. Dzięki temu mogą być spożywane bez wyrzutów sumienia nawet przez osoby przebywające na restrykcyjnej, niskokalorycznej diecie, a także walczące ze zbyt wysokim cukrem czy cholesterolem.
Smaki majonezów wegańskich
Zdrowy, nieuczulający skład, niska zawartość tłuszczu (obniżona aż do 40% lub nawet 20%) i duża ilość substancji odżywczych to jednak niejedyne atuty majonezów wegańskich. W ofercie renomowanych producentów, takich jak Starck’s Food Polska, znajdziesz pyszne sosy w kilku wyrazistych smakach do wyboru:
tradycyjnym,
curry,
chili,
czosnkowym.
Dzięki temu majonezy dietetyczne urozmaicą niezliczoną liczbę potraw, zimnych i gorących sosów, sałatek oraz surówek. Mogą służyć zarówno jako dodatek do głównych dań czy kanapek, jak i dip do słonych przekąsek, takich jak nachosy lub frytki.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana