Materiał Partnera

Małż zielony jako pomoc w bólach stawów

Małż zielony jako pomoc w bólach stawów

Bóle stawów potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Niekiedy są skutkiem chorób układu mięśniowo-szkieletowego, schorzeń układu nerwowego czy reakcją na zmianę pogody. Małż zielony może być cennym wsparciem leczenia farmakologicznego. Czym jest omułek zielonowargowy, jakie są jego właściwości i kiedy warto po niego sięgnąć? Dowiesz się tego z naszego artykułu.

Małż zielony, czyli omułek zielonowargowy

Małż zielony, inaczej nazywany omułkiem zielonowargowym, to skorupiak występujący wzdłuż wybrzeży Nowej Zelandii. Hodowany jest w ekologiczny sposób, w specjalnych warunkach i czystej wodzie. W całości składa się z białka, węglowodanów, minerałów, lipidów, a także naturalnego siarczanu chondroityny. Ekstrakt z omułka nowozelandzkiego jest cennym źródłem witamin A, C, E oraz z grupy D i B. Zawiera ogromną ilość fosfolipidów, steroli i pierwiastków, takich jak: wapń, żelazo, potas, fosfor i selen.  Zawiera aż 12 różnych kwasów tłuszczowych! Ma niespotykaną wśród innych gatunków zwierząt morskich, unikatową kombinację kwasów omega-3, które są niezbędne do życia. Ekologiczne preparaty na stawy często zawierają ekstrakt zielonej małży. Skorupiak ten poprawia pracę stawów, zmniejsza stany zapalne, a także pozytywnie wpływa kondycję kości.

Właściwości omułka zielonowargowego to:

  • działanie przeciwzapalne dzięki zawartych w nim glikozaminoglikanów,
  • wspieranie produkcji kolagenu i elastyny,
  • poprawa zdolności wiązania wody,
  • działanie przeciwzapalne,
  • poprawa funkcjonowania łękotki.

Ponadto małż nowozelandzki zawiera kwas krzemowy, który regeneruje strukturę komórek, zatrzymuje procesy starzenia się tkanek, pobudza tkankę łączną do rozbudowy. Pozytywnie wpływa na układ kostno-szkieletowy, a ponadto poprawia cerę oraz wygląd włosów i paznokci.

Zastosowanie małżu zielonego

Małż zielony został spopularyzowany przez Maorysów – rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii. Prowadzone od XX wieku badania nad tym skorupiakiem wskazały, że wspomaga walkę z bólami kręgosłupa i chorobami stawów. Prozdrowotne i lecznicze właściwości małżu zielonego sprawiły, że sięga się po niego w przypadku wielu dolegliwości. Ekstrakt z omułka nowozelandzkiego to doskonały preparat na różnego rodzaju problemy związane z reumatyzmem, artretyzmem, a nawet astmą.

Kiedy stosować małż zielony i jakie właściwości prozdrowotne wykazuje? Między innymi:

  • zmniejsza bóle i obrzęki stawów,
  • wspomaga regenerację tkanki kostnej,
  • usprawnia pracę stawów,
  • zmniejsza zesztywnienie i ból kości,
  • wspomaga leczenie zapalenia stawów,
  • wspomaga leczenie artrozy,
  • stanowi wsparcie przy egzemie, łuszczycy, alergiach i schorzeniach układu oddechowego spowodowanych stanami zapalnymi,
  • uzupełnia płyny stawowe.

Na rynku dostępne są różnego rodzaju balsamy, maści i kremy, a także w formie kapsułek i mielonego proszku. Stosowany zewnętrznie przynosi ulgę podczas bólu, a także ujędrnia skórę. 

Naturalne preparaty na ból stawów

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów na ból mięśni i stawów. Są one niezwykle pomocne podczas leczenia przyczyn i dolegliwości nie tylko podczas chorób, ale też z powodu przeciążeń i urazów. Jak mówi pracownik sklepu z ekologicznymi produktami NatVita:

Poszukując bezpiecznego i skutecznego preparatu na stawy, oprócz ekstraktu z małża zielonego, warto sięgnąć po siarkę i zioła. Prace układu kostno-szkieletowego wspierają zioła, takie jak: arcydzięgiel, diabelski pazur, nawłoć pospolita, vilcacora, tasznik pospolity czy tarczyca bajkalska. Od lat zioła te znane są z łagodzenia dolegliwości zwyrodnieniowych, bólów reumatoidalnych oraz działania przeciwbólowego i przeciwzapalnego. Na ogromną uwagę zasługuje również siarka. Znana jako MSM stanowi budulec niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mazi stawowej oraz układu szkieletowego.

Naturalne produkty stanowią cenne wsparcie podczas bólów mięśni i stawów. Często poprawiają sprawność układu i zmniejszają stan zapalny. Badania nie wykazały skutków ubocznych związanych ze stosowaniem nowozelandzkiej małży zielonej. Nie powinny jej jednak spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące, a także weganie i osoby mające alergię na owoce morza i mięczaki.


Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję