Plan żywieniowy – najważniejsze kryteria
Nasze nawyki żywieniowe i styl życia w oczywisty sposób wpływają na zdrowie. Niestety znalezienie właściwego sposobu odżywiania nie jest zadaniem łatwym, a stosowanie się do ogólnie przyjętych zasad zdrowego żywienia nie zawsze jest wystarczające. Zwłaszcza w sytuacji, gdy organizm atakują rozmaite choroby, warto skorzystać z indywidualnie skomponowanego planu żywienia.
Nie jesteś w pełni zadowolony ze swojego samopoczucia i stanu zdrowia? Masz wrażenie, że twój organizm działa poniżej swoich możliwości? A może właśnie stanąłeś w obliczu wyzwania, jakim jest walka z przewlekłą chorobą? W każdej z tych sytuacji pomocna może okazać się zmiana nawyków żywieniowych. Istotne jest przy tym, by takich zmian nie dokonywać przypadkowo. Nowa dieta musi być dopasowana do twoich niepowtarzalnych potrzeb.
Program żywieniowy dla twojego zdrowia
Obecnie w Polsce działa wielu dietetyków, jednak podstawowym obszarem ich zainteresowania są diety odchudzające. Głównym celem ich usług jest pomoc klientom w osiągnięciu wymarzonej sylwetki lub konkretnej wagi, przy czym często ignorują kwestię najważniejszą, czyli długofalowe oddziaływanie diety na zdrowie klientów. Tymczasem dobrze przygotowany plan żywieniowy powinien służyć przede wszystkim twojemu zdrowiu i samopoczuciu. Dlatego o wiele rozsądniejszym rozwiązaniem jest konsultacja z trenerem postaw żywieniowych, pracującym w oparciu o zasady medycyny zintegrowanej. W takim programie dieta jest tylko jednym, choć bardzo ważnym elementem zdrowienia, a plan żywieniowy nie koncentruje się na ograniczeniu spożywanych kalorii, ale na dostarczaniu organizmowi tego, co potrzebne.
Pierwszym etapem pracy nad planem żywieniowym dla konkretnej osoby zawsze jest rozmowa na temat stanu zdrowia i dokładna analiza wyników badań – mówi założycielka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, trenerka postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska. Skomponowanie odpowiedniej diety nie jest możliwe, jeśli nie znamy problemów zdrowotnych danej osoby. To właśnie stan zdrowia i istniejące choroby są podstawą do wyznaczenia celów diety. Mój program nie służy wyłącznie poprawie wyglądu klientów, ale przede wszystkim ich samopoczucia. To bardzo ważne, szczególnie u osób borykających się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego i odpornościowego. Dieta odgrywa też olbrzymią rolę w zintegrowanym z drowieniu z chorób autoimmunologicznych, jak choroby tarczycy, chorób stawów, jelit czy skóry. W przypadku tych pierwszych na uwagę zasługuje choroba zapalna tarczycy typu Hashimoto, która co raz częściej diagnozowana jest także wśród nastolatek, i której osobiście musiałam stawić czoła.
Zdrowienie przez jedzenie
Indywidualny plan żywieniowy dla osób, które pragną cieszyć się lepszym zdrowiem, budowany jest wokół trzech podstawowych zagadnień – głębokiego oczyszczenia organizmu, regeneracji po oczyszczaniu i wsparcia układu lub organu, który jest osłabiony np. w przebiegu choroby. Istotne jest, by te trzy etapy przebiegały zgodnie z ustalonym planem i pod kontrolą specjalisty. Dokładne opracowanie i wdrożenie dwóch pierwszych służy przygotowaniu do trzeciego, czyli zmiany nawyków żywieniowych i utrzymania nowej diety, skomponowanej indywidualnie z uwzględnieniem potrzeb konkretnej osoby. Trwała zmiana sposobu żywienia wymaga czasu i powtarzalności, toteż podstawowy program trwa 1. Rok.
Zdrowe odżywianie jest tylko jednym z elementów w zintegrowanym zdrowieniu. W niektórych sytuacjach codzienny jadłospis należy uzupełniać suplementami diety. Olbrzymią rolę w zdrowieniu odgrywa też nasze nastawienie, dlatego ważne jest uzyskanie wsparcia również na poziomie duchowym i mentalnym.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana