Posiłki dla osób z nietolerancją laktozy

Z nietolerancją laktozy zmaga się o wiele więcej osób, aniżeli mogłoby się wydawać. Jest to powszechna dolegliwość, która w mniejszym lub większym stopniu występuje u osób dorosłych, czy wchodzących w okres dojrzewania. W związku z tym – zwłaszcza u osób cierpiących na dość silne objawy nietolerancji – warto zwrócić uwagę, jakich produktów unikać, a jakie zdrowe jedzenie dodać do własnego jadłospisu.
Na czym polega nietolerancja laktozy?
Nietolerancja laktozy – podobnie jak nietolerancja glutenu – jest od pewnego czasu popularnym tematem w kontekście zdrowego jedzenia i stylu życia. Podstawowa różnica polega jednak na tym, że na nietolerancję laktozy cierpi znacznie większy procent populacji. Ponadto wyróżnia się 3 typy nietolerancji. Najczęstszą formą jest genetycznie dziedziczona cecha niedoboru laktazy, która ujawnia się na etapie dorosłości. Oprócz tego zdarzają się przypadki wrodzonej nietolerancji (od urodzenia), a także nabytej w wyniku innych schorzeń.
Przeczytaj również: Komu zalecana jest dieta bezlaktozowa?
Dana nadwrażliwość pokarmowa polega na występowaniu cukru (czyli laktozy) w produktach mlecznych, której nie jesteśmy w stanie dostatecznie strawić. Spowodowane jest to zbyt małym udziałem laktazy w organizmie, czyli enzymu, który odpowiada za rozkład danego cukru. W konsekwencji prowadzi to do objawów typowych przy nietolerancjach pokarmowych, czyli m.in.:
- mdłości,
- bólu brzucha,
- wzdęć,
- biegunki.
Dieta bezlaktozowa rozwiązaniem problemu
Osoby, które dostrzegają dziwne zachowania organizmu po spożyciu nabiału, powinny wyeliminować ze spożywanych posiłków produkty zawierające laktozę. Aby zapobiec nieprzyjemnym objawom, dobrym rozwiązaniem jest przejście na dietę pudełkową ustaloną przez dietetyka – trudno bowiem samemu dopilnować, aby całkowicie zastąpić szkodliwy nabiał. Ponadto nie wszystkie produkty mleczne są całkowicie zabronione – np. te poddane procesowi fermentacji (m.in. kefir, jogurt) dzięki bakteriom probiotycznym wywołują znacznie słabsze objawy (lub nie wywołują ich wcale). Zamiast zastanawiać się nad tym, co jest wskazane i niewskazane, lepiej zaufać cateringowi współpracującemu z dietetykami, a także lekarzami specjalizującymi się w nietolerancjach pokarmowych. Taką ofertę ma m.in. catering dietetyczny Kukuła Healthy Food, który proponuje różnorodne jadłospisy dla osób z różnymi nadwrażliwościami pokarmowymi.
Warto dodać, że przy nietolerancji pokarmowej powinno się zadbać nie tylko o wyeliminowanie danych produktów, ale również o regularność posiłków, dostarczenie odpowiednich wartości odżywczych i spożywanie zdrowego, niskoprzetworzonego jedzenia. Dzięki temu nie tylko ustąpią objawy, ale przyczyni się to także do lepszego samopoczucia.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Medbeauty Klinika Medycyny Estetycznej dr Andrzej Kępa
woj. dolnośląskie Medycyna estetyczna58-100 Świdnica, gen. Sikorskiego 31
-
Beata Rostkowska-Nadolska Dr Nauk Med. Gabinet Leczenia Uzależnień, Wszywanie Esperalu
woj. dolnośląskie Uzależnienia - leczenie51-637 Wrocław, Michałowskiego 9