Materiał Partnera

Właściwości olejku anyżowego

Właściwości olejku anyżowego

Olejek anyżowy to naturalny olejek eteryczny, który otrzymywany jest z dojrzałych, suchych owoców anyżu. Pozyskuje się go metodą destylacji parą wodną. Olejek anyżowy stosowany jest w wielu gałęziach przemysłów jako naturalna substancja zapachowa, wykorzystuje się go między innymi w przemyśle perfumeryjnym, spożywczym i farmaceutycznym. W naturalnej formie możemy wykorzystywać go do inhalacji, ale nie tylko. Jakie właściwości olejku anyżowego warto znać?

Zastosowanie olejku anyżowego w domowych pieleszach

Jak już wspomnieliśmy we wstępie, olejek anyżowy możemy swobodnie wykorzystywać do inhalacji. Niektóre olejki eteryczne są naprawdę pomocne w zwalczaniu objawów przeziębienia, grypy, zapalenia zatok i podobnych dolegliwości; potrafią łagodzić kaszel, ułatwiać oddychanie, zmniejszać uciążliwy katar. Do grupy takich olejków na szczególną uwagę zasługuje właśnie olejek anyżowy, a dodatkowo eukaliptusowy i tymiankowy. Olejek anyżowy możemy dodać też do kąpieli, użyć do masażu (oczywiście po uprzednim rozcieńczeniu go w innym oleju, np. migdałowym), ponieważ działa rozgrzewająco, rozluźniająco i przeciwreumatycznie, stymulując krążenie krwi i zmniejszając odczuwanie bólu.

Uprawa i zbiór anyżu

Jak mówią nam specjaliści z firmy Naturalne Aromaty 2, rośliny anyżu najlepiej czują się w pełnym słońcu, w ciepłych miejscach osłoniętych przed silnym wiatrem. Uprawia się go przede wszystkim w Azji; w Polsce uprawiany jest bardzo rzadko. Anyż najlepiej rośnie na żyznych glebach, na podłożu o pH 6,0-6,7. To jednoroczna roślina, którą uprawia się z nasion wysiewanych bezpośrednio do gruntu, najlepiej wysiewać ją w marcu lub kwietniu. Młode rośliny anyżu są delikatne, dlatego też nie należy ich przesadzać. Nasiona anyżu najlepiej kiełkują w temperaturze 20-25 st. C w glebie regularnie i równomiernie nawadnianej. Ścina się tzw. baldachy, kiedy są już w pełni wykształcone, lecz wciąż zielone – zależy nam na tym, by zebrać je, zanim nasiona zaczną się osypywać. Olejek anyżowy powstaje z wysuszonych już, łatwo kruszących się nasion oczyszczonych z łusek. Trzeba przy tym zaznaczyć, że suche nasiona anyżu w standardowych pojemnikach (szczelnie zamkniętych) można przechowywać jedynie przez kilka miesięcy.

Wybór olejków eterycznych na rynku jest naprawdę szeroki, dlatego każdy z powodzeniem znajdzie wśród nich coś dla siebie – produkt o przyjemnym dla naszych zmysłów zapachu, produkt dobry dla zdrowia, o korzystnym działaniu dla naszego ciała i umysłu; olejek eteryczny do masażu, do użycia jako dodatek do kosmetyków, jako lek, dodatek do kuchni itd.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję