Czym jest indeks glikemiczny i jak go stosować na diecie?
Przeglądając artykuły poświęcone dietetyce bądź rozmawiając z dietetykiem często możemy zetknąć się z pojęciem indeksu glikemicznego. Jak należy je rozumieć? Jaki wpływ ma indeks glikemiczny określonych produktów spożywczych na ich przydatność w naszej diecie?
Czym jest indeks glikemiczny?
Zacznijmy od samego wyjaśnienia czym jest indeks glikemiczny.
- Terminem tym nazywa się klasyfikację produktów spożywczych, opartą o ich wpływ na poziom glukozy we krwi (tzw. glikemia poposiłkowa) po upływie 2 do 3 godzin od ich spożycia – wyjaśnia specjalista firmy Goodie Foodie - W jaki sposób przeprowadza się tę klasyfikację? Podstawą jest tu wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50 g czystego cukru – dla tego poziomu przyjęto wartość 100%. Do badania produktów pod kątem indeksu glikemicznego wybiera się reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, którym podaje się porcję produktów zawierających 50 g przyswajalnych węglowodanów. Następnie przez czas 2 do 3 godzin co piętnaście minut dokonuje się pomiaru poziomu cukru we krwi badanych. Stwierdzono, że powtarzane na różnych grupach badanych wyniki dają bardzo podobne rezultaty, dlatego na ich podstawie można z dużą dokładnością określić indeks glikemiczny produktów.
Indeks glikemiczny w diecie
Wiemy już czym jest indeks glikemiczny produktów spożywczych, jednak jakie praktycznie znaczenie może mieć on dla nas na co dzień? Produkty spożywcze w naszym jadłospisie możemy podzielić na trzy kategorie:
- Produkty o niskim indeksie glikemicznycm – ich IG wynosi do 50
- Produkty o średnim indeksie glikemicznym – IG od 55 do 70
- Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – IG powyżej 70
To, które z nich dominują w naszej diecie ma ogromny wpływ na poziom glukozy we krwi i tym samym – naszą wagę. Produkty dietetyczne o niskim IG, czyli przede wszystkim zielone warzywa czy pełnoziarnisty chleb są wolno trawione przez nasz układ pokarmowy, a zatem zawarte w nich wartości odżywcze są wolniej przyjmowane przez organizm. Ich spożycie powoduje zrównoważony i łagodny wzrost poziomu glukozy we krwi, organizm karmi się nimi przed dłuższy okres czasu. Krótko mówiąc – jeden posiłek o niskim indeksie glikemicznym zaspokaja nasze potrzeby żywnościowe i nie powoduje wzrostu łaknienia. Dlatego takie produkty powinny stanowić podstawą naszego żywienia, jeśli myślimy o przejściu na dietę odchudzającą. Z drugiej strony produkty o wysokim indeksie glikemicznym wchłaniają się szybko, powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi i równie gwałtowny jego spadek. To z kolei powoduje zwiększenie się poziomu wydzielania tak zwanego glukagonu oraz zwiększenie łaknienia. Spożywając tego typu produkty, czyli przede wszystkim słodkie napoje, słodycze, żywność typu fast-food jesteśmy w stanie zaspokoić nasz głód na krótszy okres czasu, nasz organizm zaczyna domagać się większej ilości jedzenia. Dieta odchudzająca powinna wykluczać tego typu produkty.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana